Op zoek naar een manier om iemand met dementie of een ernstige meervoudige beperking te betrekken bij een uitvaart? 

Dan kan het Voorlezen-plus-boek De Uitvaart van…uitkomst bieden. 

Hoe ziet het Voorlezen-plus-boek De Uitvaart van… eruit? Het is een grote rode koffer met een handvat. Op de koffer zit een afneembaar voorwerp, dat symbool staat voor het verhaal: de kist. Het verhaal bestaat uit 12 pagina’s van stevig wit karton. De pagina’s zitten los in de koffer. Bij elke pagina hoort een voorwerp dat je kunt zien, voelen, horen, proeven of ruiken. Zoals een rouwauto, muziek, bloemen en een bakje met zand.

Wanneer gebruik je het boek? Het boek biedt de mogelijkheid om iemand op een uitvaart voor te bereiden of om er naderhand nog eens op terug te komen. 

Hoe werkt het boek precies?

  • Maak het verhaal persoonlijk door de naam van de overledene te gebruiken.
  • Voeg foto’s van de overledene toe.
  • Kies zelf de verhaallijn door de pagina’s te gebruiken die het meeste van belang zijn. Het boek bevat bijvoorbeeld aparte pagina’s voor een begrafenis en een crematie. 
  • Neem tekst en/of muziek op; dat kan heel eenvoudig met speciale knoppen.

Waarom is het belangrijk om mensen met dementie/beperking bij een uitvaart te betrekken? Als iemand in de omgeving overlijdt, hebben ook zij behoefte aan communicatie over wat er gebeurt. Zij hebben anderen nodig om dat stap voor stap duidelijk te maken. Door hun zintuigen te prikkelen, krijgen ze beter mee hoe de uitvaart verloopt. Zo krijgt verdriet over het verlies de aandacht die het verdient. 

Voor wie is dit boek? Voor mensen met een ernstige meervoudige beperking en voor mensen met (een verstandelijke beperking en) dementie van wie een dierbaar persoon is overleden. Ook is het mogelijk om het voorlezen-plus-boek aan jonge kinderen voor te lezen.

Wie kan het boek gebruiken? Familie, professionals uit de zorg, uitvaartbegeleiders, geestelijk verzorgers, ritueelbegeleiders en mensen die vanuit een kerkelijke achtergrond een uitvaart voorbereiden.

Wil je een of meerdere folders over De Uitvaart van… bestellen? Neem dan contact op met Leta Janssen.

Wil je een exemplaar van De Uitvaart van… lenen? Neem dan contact op met Leta Janssen. Zij overlegt met je over de uitleentermijn en hoe je het boek kunt ontvangen. 

Wil je een eigen Voorlezen-plus-boek De Uitvaart van… maken? Neem dan contact op met Leta Janssen voor een lijst met gebruikte materialen.  Bij voldoende belangstelling verzorgen Afscheid met Veerkracht en Stichting Voorlezen-plus een workshop op maat over dit thema.

Informatie over Voorlezen-plus® Website: http://www.voorlezen-plus.nl Afscheid met Veerkracht en Stichting Voorlezen-plus® ontwikkelden samen het Voorlezen-plus-boek ‘De Uitvaart van…’.