Vaak is er twijfel of een familielid met een (ernstige) verstandelijke beperking en/of autisme bij een uitvaart betrokken kan worden en aanwezig kan zijn. Mijn antwoord op deze vraag bij alle mensen, ongeacht hun niveau of bijkomende beperkingen: ja, doen!
Waarom? Is de dood niet te eng?
Afhankelijk van de mate van hun verstandelijke beperking bevatten zij niet of gedeeltelijk de impact van wat dood is. Dat betekent echter niet dat we hen bij een overleden dierbare persoon weg moeten houden. Soms hebben zij geen woorden om zich te uiten. Wel kunnen zij met hun zintuigen ervaren wat het betekent als iemand dood is gegaan. Ze kunnen zien en voelen dat iemand niet meer leeft. Dit helpt bij de verwerking van het verdriet.
Mensen met een beperking laten deelnemen aan een uitvaart?
Ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen deelnemen aan (de voorbereidingen van) de uitvaart. Een paar voorbeelden: Met hulp van ons kunnen zij de kist beschilderen. Zij kunnen rozen- of herfstblaadjes strooien op de kist. Of ‘genieten’ van de sfeer: het kaarslicht, de muziek. We kunnen hen helpen door bijvoorbeeld met pictogrammen of foto’s van te voren duidelijk te maken wat er gaat gebeuren. Bij een familielid met een verstandelijke beperking en autisme kan het helpen om vooraf al te gaan kijken in de aula van het crematorium: zo wordt de dag van de uitvaart voorspelbaar.
Maar wat als mijn familielid met een beperking te veel stoort tijdens de plechtigheid?
Op de dag van de uitvaart is het fijn als mensen met een ernstige beperking een – liefst vertrouwde – vaste begeleider hebben. Op het moment dat het te veel voor hen wordt of te lang duurt, kan de begeleider hen afleiden of meenemen naar een andere ruimte. Zo kan de uitvaart ongehinderd doorgaan en krijgen uw familielid de zorg en aandacht die het op dat moment nodig heeft.
Wilt u ondersteuning bij het begeleiden?
Neem gerust contact op voor vragen en/of informatie.