Troost en steun bij het rouwproces

Uitvaart

Als je rouwt en afscheid neemt, zijn rituelen belangrijk. Dankzij deze zorgvuldige keuzes en symbolen bieden deze handelingen troost, steun en vormen ze een kader voor het rouwproces. Het begrijpen en waarderen van deze rituelen kan een groot verschil maken voor iedereen die een geliefde verliest of zich voorbereidt op zijn eigen uitvaart.

Lampen


Iedereen betrekken bij het afscheid

Er is vaak onduidelijkheid of een familielid met een verstandelijke beperking en/of autisme betrokken kan worden bij een uitvaart en aanwezig kan zijn. Antwoord op deze vraag, is: ja, zeker!

Afhankelijk van de mate van hun verstandelijke beperking begrijpen ze mogelijk niet volledig wat de dood inhoudt. We moeten hen niet tegenhouden bij het afscheid van een geliefde. Het is soms moeilijk voor hen om woorden te gebruiken, maar ze kunnen wel ervaren wat het betekent als iemand is overleden.

Meedoen met de voorbereiding

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen ook deelnemen aan de voorbereiding van de uitvaart. Wij kunnen ze helpen bij het beschilderen van de kist, het strooien van bloemblaadjes op de kist, of creƫren van de sfeer, zoals kaarslicht en muziek.

Wanneer mensen met een ernstige beperking een vaste begeleider hebben op de dag van de uitvaart, is dat prettig. De begeleider kan hen afleiden of meenemen naar een andere ruimte als het voor hen te veel wordt of te lang duurt. Dit zorgt ervoor dat het afscheid rustig kan verlopen en uw familielid de zorg en aandacht krijgt die het op dat moment nodig heeft.