father's hand lead his child son in summer forest nature outdoor, trust family concept

Soms is er twijfel of een kind bij een uitvaart betrokken kan worden en aanwezig kan zijn. Mijn antwoord op deze vraag bij alle kinderen, ongeacht leeftijd: ja, doen!

Waarom? Is de dood niet te eng?

Kinderen bevatten niet of gedeeltelijk de impact van wat dood is. Dat betekent echter niet dat we hen bij een overleden dierbare persoon weg moeten houden. Vaak denken volwassenen dat het te eng voor hen is. Maar weghouden en dan gaan fantaseren hoe dood zijn eruit ziet, is veel akeliger dan de werkelijkheid. Als we kinderen goed begeleiden, helpt het zien – en ook aanraken – van de overledene hen om de werkelijkheid te laten doordringen. Zij zijn heel goed in staat om aan te geven wat zij wel of juist niet willen of aankunnen. Ervaren dat een geliefd familielid dood is, helpt bij de verwerking van het verdriet.

Kinderen laten deelnemen aan een uitvaart?

Afhankelijk van hun leeftijd, kunnen we hen laten meehelpen met de voorbereidingen. Een paar voorbeelden: een driejarige kan waxinelichtjes uitdelen, een zesjarige kan een gedichtje maken voor op de rouwkaart, een negenjarige kan helpen de kaarsen aansteken, een veertienjarige kan de kist mee dragen. Zelfs een baby kan door zijn aanwezigheid troost geven.

Maar wat als een van de kinderen te veel stoort tijdens de plechtigheid?

Op de dag van de uitvaart is het fijn als kleine kinderen iemand hebben, die er speciaal voor hen is. Op het moment dat het te veel voor hen wordt of te lang duurt, kan deze begeleider hen afleiden of meenemen naar een andere ruimte. Zo kan de uitvaart ongehinderd doorgaan en krijgen het kind de zorg en aandacht die het op dat moment nodig heeft.

Wilt u ondersteuning bij het begeleiden?

Neem gerust contact op voor vragen, advies en/of informatie.