Kinderen betrekken bij de uitvaart


Uitvaart

Het betrekken van kinderen bij een uitvaart kan een delicate aangelegenheid zijn, maar het kan ook een belangrijk onderdeel zijn van het rouwproces. Hier zijn enkele suggesties over hoe je kinderen kunt betrekken bij een uitvaart op een manier die zowel respectvol als begripvol is:

 1. Open communicatie:
  • Praat met de kinderen op een eerlijke en begrijpelijke manier over wat er gebeurt. Gebruik eenvoudige taal en beantwoord hun vragen zo eerlijk mogelijk.
 2. Betrek ze bij de planning:
  • Overweeg om kinderen te betrekken bij enkele aspecten van de uitvaartplanning. Dit kan bijvoorbeeld het kiezen van bloemen, tekeningen maken voor de dienst, of het selecteren van muziek zijn.
 3. Creëer een herinneringsritueel:
  • Bedenk een speciaal ritueel dat kinderen kunnen uitvoeren tijdens de uitvaart, zoals het plaatsen van bloemen op de kist, het voorlezen van een kort gedicht of het vrijgeven van ballonnen.
 4. Laat ze zelf kiezen:
  • Als de omstandigheden dit toelaten, geef kinderen dan de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe ze willen deelnemen aan de uitvaart. Dit kan een gevoel van controle en betrokkenheid geven.
 5. Bereid ze voor op emoties:
  • Leg uit dat het normaal is om verdrietig, boos of verward te zijn. Moedig hen aan om hun gevoelens te uiten en laat hen weten dat er volwassenen zijn die hen kunnen ondersteunen.
 6. Gebruik passende literatuur:
  • Er zijn boeken en verhalen beschikbaar die specifiek zijn geschreven om kinderen te helpen begrijpen en omgaan met verlies. Het voorlezen van dergelijke boeken kan een manier zijn om het gesprek te starten.
 7. Stel een steunpersoon aan:
  • Wijs een vertrouwde volwassene aan die beschikbaar is om de kinderen te ondersteunen en vragen te beantwoorden tijdens de uitvaart.
 8. Creëer een rustige ruimte:
  • Als de uitvaart emotioneel overweldigend wordt, zorg dan voor een rustige ruimte waar kinderen zich kunnen terugtrekken met hun steunpersoon als dat nodig is.
 9. Maak herinneringen tastbaar:
  • Moedig kinderen aan om herinneringen aan de overledene vast te leggen door bijvoorbeeld tekeningen, brieven of foto’s te maken. Dit kan een positieve manier zijn om hun emoties te uiten.
 10. Langdurige steun:
  • Houd na de uitvaart contact met de kinderen en bied voortdurende steun. Rouw is een proces dat tijd kost, en kinderen kunnen op verschillende momenten behoefte hebben aan ondersteuning.

Elk kind is uniek, dus het is belangrijk om flexibel te zijn en aan te passen aan de behoeften en comfortniveaus van elk kind. Het betrekken van kinderen bij een uitvaart op een zorgvuldige en gevoelige manier kan hen helpen bij het begrijpen en verwerken van het verlies.